Wycofano ser żółty gouda z Ryk

Partia sera żółtego gouda w plastrach, wyprodukowanego przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki, została wycofana z obrotu. Główny Inspektorat Sanitarny wydał 16 sierpnia 2019 roku ostrzeżenie dotyczące wykrycia w produkcie bakterii Listeria monocytogenes.

Chodzi o produkt: ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry o numerze partii: 290351 i dacie minimalnej trwałości 06.09.2019.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Jej głównymi objawami są gorączka i bóle mięśniowe, a także dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Oprócz tego chorzy mogą odczuwać sztywnienie karku i zaburzenia równowagi. W przypadku wystąpienia takich objawów u osób, które spożyły produkt, należy szybko skontaktować się z lekarzem.

Listerioza jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, osób starszych, z osłabioną odpornością i długotrwale przyjmujących antybiotyki. Może u nich prowadzić do sepsy, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenia mózgu, wrzodów rogówki i zapalenia płuc. Natomiast zakażenie u kobiet w ciąży może prowadzić do przedwczesnych porodów, powikłań ciąży, a nawet poronień.

Sanepid poinformował, że Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające. Ustalono, że określona partia trafiła na rynek Kanady oraz do odbiorców w Polsce. Spółdzielnia Mleczarska Ryki rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu z obrotu. Jak podaje GIS to władze kanadyjskie wykryły w produkcie obecność bakterii.

Produkty z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały kupione.

mat. Radio Lubeli/fot. gis.gov.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!