Info

Świadome zakupy – co jeść, żeby być zdrowszym

Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, jaki skład mają produkty spożywcze, które wkłada się do koszyka, a następnie podaje sobie i swoim bliskim. Minęły czasy, kiedy po jedzenie stało się godzinami w kolejkach i jadło to, co się dostało. Większość ludzi zrezygnowała już z kupowania w stylu „nie ważne co, ważne, że dużo” i przeszła na tryb „jakość, nie ilość”.

Wiemy już, że ciężko jest dostać produkty w stu procentach naturalne, ekologiczne, bez sztucznych konserwantów, dlatego staramy się kupować tak, żeby artykuły spożywcze były jak najwartościowsze. Wiele osób zastanawia się nad tym, co jeść, żeby być zdrowym. Czy należy przejść na jakaś dietę, zrezygnować z pewnych przysmaków, zostań wegetarianinem, a nawet weganinem? Odpowiedź jest bardzo prosta i łatwa  w zastosowaniu – należy jeść wszystko, ale z umiarem i rozsądkiem. Oczywiście najlepiej unikać produktów przetworzonych, ale jeśli zjemy takowy raz na jakiś czas, to nic złego się nam nie stanie. O ile raz na jakiś czas nie będzie codziennie. Na pewno nie warto rezygnować z mięsa i nabiału, warzyw ani owoców. W każdym z tych produktów znajdują się składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. I pamiętajmy, że jeśli chcemy przejść na dietę, zacząć odżywiać się zdrowiej, to nie słuchamy pseudoznawców z internetu, którzy naczytali się zbyt wielu postów w mediach społecznościowych. Po poradę idziemy do specjalisty dietetyka, który przygotuje dla nas indywidualny plan żywieniowy.

Fundamenty prawidłowo zbilansowanej diety

Ludzki organizm potrzebuje bardzo konkretnych składników odżywczych, aby móc sprawnie funkcjonować. Są to białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Najlepsze są te pobierane z żywności, oczywiście w postaci jak najczystszej i naturalniejszych, ale nie warto obawiać się suplementacji odpowiednimi preparatami witaminowymi. Istnieją raczej małe szanse na to, że nawet prowadząc zdrowy tryb życia i mając prawidłowo zbilansowaną dietę, dostarczymy organizmowi 100% dziennego zapotrzebowania wszystkich witamin i minerałów. Pamiętajmy jednak o tym, że dobrych jakościowo suplementów nie kupimy na stacji paliw czy w supermarkecie przy kasie. Po wartościowe preparaty idziemy do apteki lub do sklepu z suplementami dla sportowców.

Podstawowym budulcem naszych mięśni jest białko, które składa się z aminokwasów egzogennych i endogennych. W przypadku braku wystarczającej ilości aminokwasów egzogennych, ludzki organizm nie jest w stanie się odbudowywać. Przykładem niech będzie wątroba, która wymienia wszystkie białka w około 10 dni, co sprawia, że może oczyszczać nasz organizm z toksyn. Jeśli nie dostarczymy jej odpowiedniej ilości białek z aminokwasami, nie będzie mogła prawidłowo funkcjonować, a wraz z nią cały nasz organizm. Warto dodać, że w kryzysowych sytuacjach białko wykorzystywane jest także jako źródło energii, jednak głównym źródłem są węglowodany. Węglowodany dzielimy na proste i złożone, obie grupy są nam potrzebne. Trzeba jednak pamiętać o równowadze w ich przyjmowaniu, ponieważ nadmiar jednych skutkować będzie tyciem, a nadmiar drugich – zaparciami. Najwięcej mitów pojawiło się w temacie tłuszczy. Jednym z nich jest fałszywa informacja o tym, że tłuszcze są zbędne w diecie, a rezygnacja z nich jest korzysta w przypadku diet odchudzających. Otóż… rezygnacja z tłuszczy nie powoduje chudnięcia! Jest to totalna bzdura, w którą, niestety, wierzy masa osób. Tymczasem tłuszcze nie syntetyzują się w naszym ciele, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu chociażby dlatego, że pozwalają na wchłanianie się witamin, a dodatkowo odpowiadają za prawidłową gospodarkę hormonalną.

Dziczyzna – zdrowe, bo naturalne

Skoro wiemy już, że nie należy rezygnować z mięsa, to teraz powiedzmy o tym, jakie mięso jeść, żeby dostarczać organizmowi jak najwartościowsze tłuszcze, białka i witaminy. Oczywistą odpowiedzią jest tutaj dziczyzna. Dziczyzna, czyli mięso z dzika, sarny czy jelenia, to najzdrowsze mięso dostępne na polskim rynku. Nie zawiera w sobie grama sztucznych składników, takich jak nienaturalne hormony, antybiotyki, GMO, którymi nafaszerowane jest mięso zwierząt hodowlanych. Dzięki naturalnej egzystencji w lesie, bez ludzkiej ingerencji, ze swobodą ruchu i pożywieniem wprost z natury, mięso z dziczyzny posiada wyjątkowe właściwości odżywcze i smakowe. Jedzenie dziczyzny ma realny dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Jeśli już koniecznie chcesz zrezygnować z mięsa, to zrezygnuj z tego masowo produkowanego w hodowlach i przejdź na korzystniejsze dla zdrowia i wartościowsze mięso z dziczyzny.

Zdrowe wędliny z dziczyzny, zdrowe parówki z dziczyzny – sklep z dziczyzną

Coraz częściej dochodzi do sytuacji, kiedy za dobrą kiełbasę czy wędlinę z wieprzowiny lub drobiu musimy zapłaci 40 czy 50 zł za kilogram. Jednocześnie kupujemy nie samo mięso, ale produkt nastrzykiwany wodą, by zwiększyć jego wagę, konserwanty i sztuczne składniki zawarte w mięsie ze zwierząt hodowlanych. Za porównywalną cenę możemy kupić zdrowe parówki, kiełbasę i zdrowe wędliny z dziczyzny. Leśniczówka to sklep, w którym sprzedawane są tylko wyroby własnej produkcji, a skład jest banalnie prosty – mięso z dziczyzny i przyprawy. Jeśli chcesz podawać swoim bliskim tylko wartościowe produkty, to warto kupować właśnie tam. Zwłaszcza, że wśród wyrobów znajdziemy pyszne parówki dla dzieci – wyprodukowane z delikatnego mięsa z sarny, bez konserwantów i sztucznych składników. Każdy rodzic wie, że dzieci kochają parówki, a dobre parówki dla dzieci z dobrym składem, to rzadkość. Sklep z dziczyzną to świetny pomysł, kiedy chcesz realnie zadbać o prawidłową dietę swoją i swoich bliskich.

Artykuł powstał przy współpracy z https://lesniczowka.net

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *