Dlaczego tak wiele osób cierpi na problemy trawienne?
Życie w biegu i ciągłym stresie wpływa na to, w jaki sposób spożywamy nasze posiłki – niedokładnie, często biorąc zbyt wielkie kęsy przy jednoczesnym braku ich solidnego przeżuwania. Jedną z najczęstszych przyczyn występowania niestrawności jest niewłaściwa dieta, opierająca się głównie na żywności przetworzonej, obejmującej tłuste i ciężkostrawne potrawy; nie możemy zapomnieć również o produktach bogatych w cukry proste. Niekorzystny wpływ na układ pokarmowy ma jedzenie w napięciu, gdyż przyczynia się ono do rozwoju poważnych problemów żołądkowych bądź związanych z dwunastnicą lub wątrobą. Do objawów kategoryzowanych jako problemy z trawieniem zalicza się zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia, kolki czy nudności. W przypadku gdy tego typu objawy występują często, zaleca się odbycie konsultacji lekarskiej w celu wykluczenia poważniejszych chorób. Gdy jednak dolegliwości żołądkowe występują sporadycznie, warto przyjrzeć się bliżej żywieniu, stylowi życia, a także zastanowić się nad wdrożeniem naturalnych metod usprawniających działanie układu pokarmowego – jedną z opcji są zioła na trawienie.
Zioła i przyprawy, które mogą wspomóc trawieniem
Różnego rodzaju zioła i przyprawy towarzyszą nam w kuchni od wielu lat – jednak dopiero ajurweda, nazywana również matką medycyny, nauczyła nas ich odpowiedniego stosowania oraz łączenia. To według ajurwedy, decydujący wpływ na stan naszego zdrowia ma sposób, w jakim się odżywiamy. Odpowiednia troska o przewód pokarmowy może zaowocować świeżością i witalnością, a także dobrym samopoczuciem. Dobrze funkcjonujący układ trawienny pozytywnie oddziałuje na zdrowie, dlatego też jednym z naszych głównych zadań powinno być zwrócenie uwagi na tom w jaki sposób możemy wesprzeć nasz organizm w procesie trawienia. Poniżej przedstawiamy zioła i przyprawy na trawienie, które większość z nas posiada w swoich kuchniach.
- Kumin → ceniony w ajurwedzie za właściwości wspomagające trawienie; jego regularne spożywanie jest w stanie pomóc w lepszej regulacji procesów trawiennych, zwłaszcza gdy mamy za sobą ciężkie posiłki.
- Imbir → doskonały środek nie tylko na pobudzenie trawienia, lecz także łagodzenie nudności; można go spożywać w formie świeżej, suszonej czy też w postaci naparu.
- Kurkuma → szeroko znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych, jest niezwykle skuteczna w procesie poprawy trawienia; pomaga w leczeniu kłopotów z żołądkiem, jednocześnie wspierając zdrowie wątroby.
- Kolendra → przez swoje właściwości chłodzące, jest ona często stosowana w leczeniu problemów związanych z nadmiernym ciepłem w organizmie (zgagą).
- Kardamon → stosowany w medycynie ajurwedyjskiej do leczenia wzdęć i niestrawności.
Oprócz tego, w DEVA Harmony możemy zaopatrzyć się w szereg suplementów wspomagających trawienie i oczyszczanie organizmu. Na stronie internetowej devaharmony.com/pl/ziola-na-trawienie/ zamieszczono szereg informacji na temat Triphali – polecanej mieszanki trzech owoców: Amli, Bibhitaki, Haritaki. Pozwala ona na utrzymanie zdrowia układu trawiennego oraz sprawne działanie przewodu pokarmowego.
Zwyczaje dotyczące trawienia, z których warto uczynić swój nawyk
Według ajurwedy, decydujący wpływ na stan zdrowia ma nie tylko to, co jemy, lecz również w jaki sposób się odżywiamy. Istnieje kilka zasad, które warto mieć na uwadze podczas codziennych posiłków:
- Warto spożywać posiłki przygotowane samodzielnie, w domu. Potrawy sporządzone z miłością oraz z zamiarem, by sprawić innym przyjemność, zawsze przenoszą dobrą energię. W starożytnej tradycji hinduskiej, kucharze byli wybierani spośród nauczycieli duchowych, w ten sposób gwarantując rodzinie, że posiłki będą nie tylko zdrowe, lecz również nasycone pozytywną energią.
- Niewskazane jest picie lodowatej wody bądź zimnego mleka podczas posiłku. O wiele rozsądniej jest pić ciepłą wodę małymi łyczkami.
- Ajurweda nie poleca spożywania surowych posiłków, kiedy trawienie nie domaga. Ugotowane potrawy są znacznie łatwiejsze do strawienia.
- Przez dwie godziny po posiłku nie zaleca się spania ani wykonywania intensywnej pracy umysłowej. Nie zaleca się również oglądania telewizji do posiłku.
Poprawie trawienia sprzyja również aktywność fizyczna. Nawet kilka minut jogi czy dłuższy spacer w ciągu dnia jest w stanie pozytywnie wpłynąć na organizm, poprawiając krążenie krwi, usprawniając pracę układu pokarmowego, a przy tym oczyścić ciało i umysł.