EdukacjaGALERIATomaszów Lubelski

TOMASZÓW Kuchcikowe smaki Hałabały

Innowacja pedagogiczna „Kuchcikowe smaki Hałabały”

Przedszkole Samorządowe nr 5 im. Krasnala Hałabały w Tomaszowie Lub. w bieżącym roku szkolnym realizuje innowację pedagogiczną o nazwie „Kuchcikowe smaki Hałabały”.

Jest to nowatorskie rozwiązanie programowe i metodyczne mające na celu poszerzenie i modyfikację realizowanych w placówce celów i treści kształcenia. Jak wszyscy wiemy prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka w wieku przedszkolnym, którego organizm intensywnie się rozwija. Jakość jedzenia i jego rodzaj oraz prawidłowe nawyki żywieniowe są podstawą w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym m.in. otyłości u dzieci. Przyzwyczajenia żywieniowe ulegają obecnie szybkim zmianom i są to, niestety zmiany w złym kierunku. Dlatego konieczne jest podejmowanie działań na rzecz korygowania przyzwyczajeń i kształtowania właściwych nawyków żywieniowych przedszkolaków. Nie jest to zadanie łatwe, ale możliwe poprzez realizację programu edukacji kulinarnej „Kuchcikowe smaki Hałabały”.
Podstawowym celem tej innowacji jest: zapoznanie z zasadami zdrowego żywienia; stwarzanie dziecku możliwości do działania kulinarnego; wdrażanie postaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków; czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków oraz zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku.
Zajęcia kulinarne odbywają się od października 2018 r. w czterech grupach wiekowych, najmłodsza grupa 3 latków do działań przystąpiła od lutego 2019 r. Podczas tych zajęć dzieciaki wspólnie na nauczycielkami przygotowują różnorodne dania dostosowane do ich możliwości. W wykonywanie niektórych prac zaangażowani są także rodzice. Ponadto w każdą środę w przedszkolu jest tzw. „szwedzki stół”, na śniadanie dzieci we wszystkich grupach (oprócz maluszków) samodzielnie przygotowują sobie kanapki.
Do tej pory dzieci wykonały wiele smacznych i zdrowych dań. Dzieci z grupy 3 latków „Skrzaty” wykonały: sok owocowy, ciasteczka francuskie i jeżyki owocowe. Dzieci z grupy 4 latków „Żabki” wykonały: sok marchwiowo – jabłkowy, syrop malinowy, świąteczne ciasteczka, deser dla babci i dziadka, tosty z dżemem, ciasteczka kukurydziane, kanapki z twarożkiem i nowalijkami.
Dzieci z grupy 5 latków „Smerfy” wykonały: ciasto z jabłkami, pomarańczowa sałatkę owocową, babeczki, pierniczki świąteczne, galaretkowy deser dla babci i dziadka, karnawałowe szaszłyki i sałatkę jarzynową.
Dzieci z grupy 6 latków „Muchomorki” wybrały się na wycieczkę do piekarni „Sakbaj” gdzie piekły bułeczki, a w przedszkolu piekły pierniczki, kruche ciasteczka, pizzę, robiły sałatkę owocową, sok owocowy, słodki deser, owocowe szaszłyki, twarożek z samodzielnie wyhodowanym szczypiorkiem.
Dzieci z grupy 4,5,6 latków „Złote rybki” wykonały: owocowe koreczki, koktajl bananowy z nutką cynamonową, deser z owoców, sok marchwiowo – jabłkowy, pierniczki, babeczki dla babci i dziadka, kolorową mini – pizzę.
W grupach starszych odbyło się także spotkanie z restauratorami prowadzącymi restaurację „Koncertowa” w Lublinie. W ramach międzypokoleniowych warsztatów kulinarnych „Międzypokoleniowe Smaki” przyjechali do Tomaszowa, aby uczyć przedszkolaków gotowania i kultywowania regionalnych tradycji kulinarnych. Wspólnie wykonali mus z jabłek z bananami, jajka faszerowane szpinakiem oraz szarlotkę.
Program „Kuchcikowe smaki Hałabały” uczy dzieci samodzielności a także określonej postawy życiowej, takiej która sprawia, że są otwarte i ciekawe świata, poszukują niestandardowych rozwiązań, by dojść do postawionego sobie celu.

Beata Świderek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *