Zjeść ciastko i mieć ciastko? W kuchni to możliwe!

Urządzając kuchnię, musisz często wybierać pomiędzy dwoma opcjami. W sytuacji, gdy każda ma zalety, na których Ci zależy, może to być trudne. Co powiesz, jeśli zapewnimy Cię, że czasem możesz mieć obie z nich w ramach jednego urządzenia? Zobacz, o czym mowa! 

Dlaczego warto się zdecydować na kuchenkę gazową? 

Kuchenka gazowa to tradycyjne rozwiązanie, które jest znane i lubiane od lat. Gaz jest stosunkowo tanim paliwem i codzienne gotowanie z jego wykorzystaniem nie nadwyręża mocno domowego budżetu. Co więcej, urządzenia tego typu są też znacznie tańsze niż ich indukcyjne odpowiedniki, a poza tym najczęściej nie wymagają dostosowywania kuchni do ich montażu – co wiąże się ze sporymi oszczędnościami. 

Nie bez powodu profesjonalni szefowie kuchni gotują najczęściej na płytach gazowych. Kuchenki tego typu pozwalają na wyjątkowo precyzyjne sterowanie temperaturą, a tym samym dają dużo możliwości podczas przygotowywania potraw. Są też dobrym wyborem w miejscach, które są narażone na okresowe braki dopływu prądu np. w okresie zimowym lub burzowym, gdyż dostawy gazu są bardziej niezawodne. 

Jakie zalety niesie za sobą indukcja w kuchni? 

Ze względu na elegancką estetykę na płyty indukcyjne decydują się zazwyczaj właściciele nowoczesnych kuchni. Poza eleganckim wyglądem, wybór tego rozwiązania niesie też za sobą szereg innych korzyści, jak np.: 

  • stosunkowo niskie zużycie prądu, 
  • bezpieczeństwo, gdyż powierzchnia sprzętu nie nagrzewa się podczas gotowania – nie ma więc obawy o przypadkowe oparzenie, 
  • obecność wielu nowoczesnych funkcji, które wspierają kucharza podczas codziennego użytkowania. Taka płyta jest w stanie zapamiętać poprzednie ustawienia, włączyć lub wyłączyć się o wybranej godzinie lub podtrzymywać ciepło przez określony czas.  

Indukcja + gaz to połączenie idealne! 

Gdybyś miał taką możliwość, to najchętniej umieściłbyś w kuchni dwa osobne urządzenia – płytę gazową i indukcyjną – i korzystał z nich na zmianę, w zależności od aktualnych potrzeb? Alternatywą może być sprzęt typu 2 w 1, czyli płyta gazowo-indukcyjna. Co warto wiedzieć o tym rozwiązaniu? 

Urządzenia tego rodzaju łączą w sobie dwa mechanizmy działania i mają zarówno pola indukcyjne, jak i tradycyjne palniki gazowe. Możesz używać ich zamiennie bądź w tym samym czasie – w zależności od tego, jakiego efektu oczekujesz w danej chwili. 

Funkcjonalne płyty gazowo-indukcyjne znajdziesz chociażby w ofercie Electrolux. Modele tego producenta zaskakują nowoczesnym charakterem i funkcjami, które usprawniają codzienne gotowanie. Warto tu wspomnieć np. o możliwości programowania czasu gotowania i automatycznego wyłączania urządzenia po jego upływie. Nie sposób też nie docenić funkcji Stop+Go, za sprawą której możesz na chwilę przerwać pracę płyty i wznowić bez konieczności wybierania wszystkich ustawień na nowo. 

Połączenie kuchenki gazowej i indukcyjnej może się okazać kompromisem, za sprawą którego codzienne gotowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze i ekonomiczniejsze. Jednocześnie sprawdzi się nawet w małej kuchni, bo zajmuje miejsce przeznaczone dla jednego sprzętu, a zapewnia funkcjonalność dwóch urządzeń. 

undefined

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.