ZAMOŚĆ Festiwal Zdrowej Żywności [4 maja]

4 maja na Rynku Wielkim w Zamościu odbędzie się po raz trzeci Festiwal Zdrowej Żywności wolnej od GMO.

W trakcie festiwalu przewidziano wiele wykładów, degustacji, występów artystycznych oraz atrakcji dla dzieci.
Pomysłodawcą Festiwalu jest poseł na Sejm RP – dr Jarosław Sachajko.
Uczestnicy dyskusji:
Dorota Gudaniec –  jedna z najbardziej rozpoznawalnych w Polsce osób związanych z medyczną marihuaną. Czynną aktywistka i założycielka Fundacji Krok Po Kroku, która działa na rzecz pomocy niepełnosprawnym i chorym dzieciom.  Organizatorka kilku konferencji  naukowych  “Konopie w teorii i praktyce” oraz założycielka pierwszego w europie Centrum Terapeutycznego  z zastosowaniem leczniczej konopi. Centrum Terapeutyczne jest pierwszym miejscem w europie gdzie  w kontrolowany sposób pod opieką lekarzy  są stosowane terapie  z  wykorzystaniem ekstraktów z konopi. Prelegentka  dodaje  ponad to, że  kolejna, tegoroczna Międzynarodowa  Konferencja  “Konopie w teorii  i praktyce” odbędzie się 27 maja we Wrocławiu i udział  w nim wezmą m. in takie sławy jak dr Christina Sanchez oraz plejada naukowców z Europy, Izraela i USA. 
Dr Przemysław Baraniecki – pracownik naukowy Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich i absolwent Akademii Rolniczej w Poznaniu. Zajmuje się hodowlą konopi siewnych, a także prowadzi prace badawcze w zakresie agrotechniki tej rośliny. Ponadto zajmuje się rekultywacją terenów zdegradowanych przez przemysł, a także wykorzystaniem konopi jako surowca dla różnych dziedzin przemysłu.
Beata Wojtkowska – Absolwentka architektury wnętrz ASP w Krakowie i projektowania architektonicznego G.R.Rietveld Academy w Amsterdamie, członek holenderskiego Stowarzyszenia Integralnej Biologicznej Architektury VIBA.
Prowadzi w Krakowie od kilku lat Fundację Królewski Szlak , zajmującą się promocją innowacyjnych metod budowlanych oraz wdrażaniem zasad 
zrównoważonego rozwoju w budownictwie oraz biuro architektoniczne Ekocentrycy_Holistyczna Architektura, specjalizujące się w projektowaniu autonomicznych i energooszczędnych budynków z naturalnych materiałów, uwzględniających zasady Geometrii Fraktalnej i feng shui .
Jerzy Moń – wraz z żoną Dorotą prowadzi gospodarstwo ekologiczne położone w malowniczej miejscowości Krupe nieopodal piętnastowiecznych ruin zamku, które oferuje najwyższej jakości sery podpuszczkowe. Sery z ziołami wpisane na listę produktów tradycyjnych. a w sezonie oferuję truskawki i inne ekologiczne produkty.
Iwona Zając – Siedlisko Boguszka. Niewielkie siedlisko położone w centrum Roztocza Środkowego. Od 11 lat staram się prowadzić tutaj ogród naturalny bez użycia chemii. Od roku 2017 podjęłam kroki w przejście na wyższy poziom czyli permakulturę. Bardzo ważna jest tu idea samowystarczalności i suwerenności żywnościowej. Chcemy pokazać że mikro gospodarstwa mają szansę istnienia  i dobrze prosperować. Siedlisko dysponuje niewielkim sadem, który  chcemy przekształcić na food forest oraz dużą szklarnią w której uprawiam warzywa. Oprócz tego jest sporo ziół, ogród warzywny.  Wciąż jest dużo celów do zrealizowania i mnóstwo pracy. Ukończyłam kurs zielarz fitoterapeuta organizowany przez  PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie. Zbieram zioła ze stanu dzikiego i przetwarzam je na własne potrzeby. Propaguję dzikie rośliny jadalne i zioła.  W wolnym czasie zajmuję się również garncarstwem i rękodziełem artystycznym.
Bożena Stępień – zastępca dyrektora Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli,  nauczyciel w Technikum Pszczelarskim.
Dr Marek Chmielewski – Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, współpracuje z MRiRW w komisji ds. pszczół, przedstawiciel Polski w COPA COGECA w Brukseli, do spraw pszczelarstwa.
Katarzyna Dytrych – przyrodniczka i ekspert programu “Z Kujawskim pomagamy pszczołom” 
Piotr Puchalski BIOFOOD Roztocze, prezes grupy producenckiej BIO-FOOD ROZTOCZE SP. Z O.O.
Członek POLSKIEJ IZBY TECHNOLOGII I WYROBÓW NATURALNYCH, samorząd gospodarczy na rzecz biologizacji i zrównoważonego rozwoju, 
Prof. dr hab. Ewa Solarska- Pracownia Żywności Ekologicznej Pochodzenia Roślinnego,
Monika Podsiadła animator perma kultury i dyplomowany pedagog. Zamiłowana ogrodniczka dysponująca szeroką wiedzą z zakresu permakulturowych upraw i sadownictwa. Od ponad 15 lat prowadzi swój ogród permakultury, pomagała zakładać wiele takich ogrodów na terenie kraju. Prowadzi warsztaty permakultury, kursy edukacyjne w szkołach różnych stopni na temat ekologii, biologicznych upraw roślin i kompostowania.
Mgr inż. Przemysław Brzyski –  pracownik Wydziału Budownictwa i Architektury Politechniki Lubelskiej. Prowadzi zajęcia z Ekologicznych Materiałów Budowlanych, Budownictwa Ogólnego i Energooszczędnego. Zajmuję się pracami badawczymi nad wykorzystaniem konopi w budownictwie. 
Jacek Kościółek –  członek Stowarzyszenia Polska Wolna od GMO; przedstawiciel Sądeckiej Kooperatywy Spożywczej, 
Dr inż. Roman Andrzej Śniady – Niezależny ekspert w dziedzinie rolnictwa ekologicznego. Naukowiec, wykładowca, szkoleniowiec, doradca, biegły, były/pierwszy dyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, założyciel wielu stowarzyszeń pozarządowych i fundacji, były członek Wojewódzkiej  (następnie) Regionalnej Rady Ochrony Przyrody. Członek koalicji “POLSKA WOLNA OD GMO”
Justyna Pargiela – Ziołoznawca- Towaroznawca zielarski, kosmetyków i żywności funkcjonalnej; słuchaczka kursu Zielarz – Fitoterapeuta w Instytucie Medycyny Klasztornej w Katowicach, córka leśnika wychowana w lesie ,wegetarianka od 18 roku życia.
Propagatorka jedzenia dzikich roślin jadalnych, fascynatka octowania i kiszenia stokrotek. Prowadzi profil DziczeJemy-Justyna: “Z założenia DziczeJemy to przeciwieństwo ruchów “cywilizujących” nasze społeczeństwo, kt
óre w rezultacie nas odczłowieczają, odciągają od natury, korzeni, przeszłości i historii. I od ZDROWIA. Kuchnia naszych przodków była różnorodna, mimo jej skromności w naszym mniemaniu. Jadano dzikie rośliny nie tylko z biedy, jak uważamy, ale jako zupełnie normalny i oczywisty element posiłku. Przywróćmy te rośliny do łask i na nasze stoły. Rośliny rosnące w dziczy łąk i lasów mają MOC. Moc życia, przetrwania wśród innych roślin i stworzeń. Wybicia się przez gęstwinę korzeni sąsiadów i wrogów. To nie to samo, co sałata, której uprawiając człowiek robi miejsce na wzrost. Te dzikie z dziczy rośliny dadzą nam tą siłę, którą same muszą mieć, żeby przetrwać”.
mat. prasowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *